ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ

Η θυλακίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος μας στο σώμα, στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Μετά το ξύρισμα μερικές φορές εμφανίζονται μικρά σπυράκια στο δέρμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση των τριχοθυλακίων, δηλαδή σε θυλακίτιδα.

Η θυλακίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος μας στο σώμα, στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής. Οι βλάβες εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να μεταδοθούν και σε άλλα σημεία του δέρματος.

Γύρω από κάθε θύλακα τρίχας υπάρχει ερεθισμός και φλύκταινα στο κέντρο.

Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς το θύλακα αντί να εκφύεται κανονικά προς την επιφάνειας της επιδερμίδας.  Παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες, είναι αυτοί που προσβάλλονται πιο συχνά.

Η φλεγμονή μπορεί να δημιουργείται από τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρμα μετά από το ξύρισμα σε διάφορα μέρη του σώματος, χρειάζεται οπότε προσοχή ή τυχόν αποφυγή από κάποιες  αποτριχωτικές μεθόδους. Ο σταφυλόκοκκος, ένα μικρόβιο που ήδη υπάρχει στο δέρμα γίνεται παθογόνο. με αποτέλεσμα ένα ήπιο ερύθημα ή κύστη.

Η φλεγμονή του θύλακα της τρίχας περνά τις περισσότερες φορές από μόνη της αλλά αν υπάρξει σοβαρή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια μαλλιών και ουλές.

Υπάρχουν δύο τύποι θυλακίτιδας, η επιφανειακή και η εν τω βάθει θυλακίτιδα. Στην πρώτη εμφανίζεται η φλεγμονή γύρω από το θύλακα της τρίχας με μικρή φλύκταινα με πύον και στη δεύτερη υπάρχει επώδυνη, σκληρή διόγκωση με φλύκταινα η οποία περιέχει πύον.

Άτομα που έχουν  κοινή ακμή και λαμβάνουν αντιβιοτικά, μπορεί να εμφανίσουν θυλακίτιδα από Gram αρνητικά μικρόβια. Σπάνιότερα μικροβιακή θυλακίτιδα προκαλεί η ψευδομονάδα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Άλλα αίτια είναι οι ιοί όπως ο ιός του απλού έρπητα, η σύφιλη και σπανιότερα τα παράσιτα. Η κακή υγιεινή του σώματος Το ξύρισμα και οι τραυματισμοί των περιοχών με έντονη τριχοφυϊα, (τα γένια,οι μασχάλες και οι μηροί). Τα στενά ενδύματα, οι νάρθηκες,  τα τροπικά κλίματα και η έντονη υγρασία. Η συχνή χρήση τοπικών κορτιζονούχων σκευασμάτων. Η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών. Ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συμπτώματα

Ένα μεγάλο πρήξιμο ή μάζα από φυσαλίδες γεμάτες πύο, που σπάνε και δημιουργούν κρούστα. Φαγούρα ή ευαισθησία. Πυκνές ομάδες μικρών, κόκκινων ερεθισμάτων γύρω από τα τριχοθυλάκια. Συχνά πόνος. Πιθανές ουλές μετά την μόλυνση.

Οι περισσότερες θυλακίτιδες διαρκούν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία καθώς η μόλυνση υποχωρεί μόνη της.

Αντιμετώπιση, θεραπεία της Θυλακίτιδας

Η προσεκτική δερματολογική εξέταση περιλαμβάνει  την εκτίμηση της βαθμίδας και του τύπου της θυλακίτιδας, τον τύπο του δέρματος καθώς και τις διάφορες βλάβες που παρουσιάζονται.

Μείζων ζήτημα αποτελεί ο εντοπισμός της αιτίας που η θυλακίτιδα επιμένει, όπως επίσης η χρήση των καλλυντικών, καθαριστικών, αντηλιακών, σε σχέση με τον τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται θαυμάσια με φωτοδυναμική θεραπεία, και εξατομικευμένη προσέγγιση ανά ασθενή, βάση του τύπου (ήπια, μέτρια, σοβαρή θυλακίτιδα).

Η φυσική μέθοδος της Φωτοδυναμικής θεραπείας

Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, καθαρό φως που δεν περιέχει UVA & UVB ακτινοβολία, στοχεύει στο θύλακα και στην φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τις βλάβες της θυλακίτιδας.

Η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της θερμικής ενέργειας του φωτός , προκαλεί καταστροφή των βακτηριδίων τα οποία περιέχουν ένα φυσικό συστατικό την κοπροπορφυρίνη ΙΙΙ, η οποία αντιδρά με το φως και παράγει ρίζες ελεύθερου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να εξολοθρεύει τα βακτήρια.

Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:

  • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα
  • δεν παρατηρείται πόνος
  • είναι μη επεμβατική μέθοδος

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ