ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ: Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΙΟΣ

Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια αρκετά κοινή λοίμωξη και παρόλο που συχνότερα εμφανίζεται στα χείλη, από όπου αντλεί και την ονομασία του, μπορεί να παρουσιαστεί και γύρω από αυτά ή εντός της στοματικής κοιλότητας.

Εμφανίζεται ως φουσκάλα με υγρό στην εξωτερική πλευρά των χειλέων ή στην περιστοματική περιοχή και κατόπιν “σπάει” δημιουργώντας μια μικρή πληγή. Συνήθως ο επιχείλιος έρπης είναι αρκετά επώδυνος, ιδιαίτερα ενοχλητικός και πολύ αντιαισθητικός.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από έναν ειδικό τύπο του ιού του απλού έρπητα, σε ποσοστό της τάξης του 80%, ο οποίος ονομάζεται τύπος 1 (Herpes Simplex Virus 1, ΗSV-1), ενώ υπάρχει και ο τύπος 2 (HSV-2), ο οποίος συνήθως προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων και ευθύνεται για το 20% περίπου των περιστατικών επιχείλιου έρπητα. Αντίστοιχα, ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται κατά 80% στον HSV-2 και κατά 20% στον HSV-1. H αντιστροφή αυτή οφείλεται κυρίως στις διάφορες παραλλαγές της σεξουαλικής πράξης (π.χ. στοματογεννητική επαφή).

Ο ιός του απλού έρπητα μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες, προκαλώντας καταστροφή στα κερατινοκύτταρα και έντονη λοίμωξη.

Η μετάδοση του HSV-1 γίνεται μέσω της άμεσης και στενής επαφής από μολυσμένα σε ευαίσθητα άτομα. Ακόμα και ένα απλό φιλί μπορεί να είναι αρκετό για να επιτρέψει την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας, είτε από τις βλεννογόνους μεμβράνες ή από κάποια εκδορά του δέρματος, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης έως και το στάδιο επούλωσης των πληγών. Επιπλέον, η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει μέσω της χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη, όπως ένα ποτήρι.

Η αρχική λοίμωξη μπορεί να είναι είτε εμφανής, με ορατά συμπτώματα, ή υποκλινικής μορφής, δηλαδή μη ορατή με γυμνό μάτι. Επομένως, η λοίμωξη είναι πιθανό να μη γίνει αντιληπτή από την αρχή, κάτι που καθιστά ακόμα πιο εύκολη τη μετάδοση του ιού χωρίς να γίνει καν αντιληπτό.

Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από το δερματολόγο βάσει των πληροφοριών που δίνει ο ασθενής και μέσω της απλής φυσικής εξέτασης, λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισης των πληγών που αναπτύσσονται. Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφοροποιείται ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ατόμου.

Σε περιπτώσεις άτυπης μορφής της νόσου ή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων για επιβεβαίωση της λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση ανεξήγητα επίμονης ή σοβαρής μορφής της νόσου.

Για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται κάποια ειδική αγωγή, είτε πρόκειται για αρχικό επεισόδιο είτε για υποτροπή, καθώς παρατηρείται αυτόματη υποχώρηση της λοίμωξης. Οι θεραπείες πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν φάρμακα κατά του ιού για τοπική εφαρμογή, σε μορφή κρέμας ή τζελ, ή χορήγηση από το στόμα, σε μορφή δισκίου.

Μεταξύ των νεότερων θεραπευτικών επιλογών για τον υποτροπιάζοντα επιχείλιο έρπητα περιλαμβάνονται τα Laser, όπως η θεραπεία με χρήση Laser χαμηλής έντασης (Low Level Laser Therapy), καθώς και η φωτοδυναμική θεραπεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα συμπεράσματα μιας πολύ πρόσφατης ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, σύμφωνα με την οποία η χρήση της φωτοθεραπείας με Laser φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον πόνο και το χρονικό διάστημα των υποτροπών, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι και αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης δεν εξαλείφει πλήρως τον ιό από τον οργανισμό.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ