ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΑΤΟΥΑΖ

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.

αφαιρεση τατουαζ

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία (π.χ. εμφάνιση αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο τατουάζ).

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.

Μέχρι τώρα οι μέθοδοι για την αφαίρεση των τατουάζ που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι εμπειρικοί τρόποι, (χρήση καυστικών ουσιών όπου χρησιμοποιούνται διάφορα οξέα, ενέσεις ερεθιστικών ουσιών), ή χειρουργικοί, όπως αφαίρεση με μηχανικό τρόπο (Dermabrasion), διαθερμία, κρυοχειρουργική, χειρουργική αφαίρεση και παλαιού τύπου Lasers, μέθοδοι εξαιρετικά επώδυνες, με φτωχά αποτελέσματα( ιδιαίτερα σε τατουάζ μεγάλης έκτασης), και με μεγάλη συχνότητα πρόκλησης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ουλές και αλλαγές στην ποιότητα και στη χρώση του δέρματος (υπερμελαγχρώσεις ή υπομελαγχρώσεις).

Τα δεδομένα όμως σήμερα στην αφαίρεση των τατουάζ έχουν αλλάξει.

Είναι δυνατή η αφαίρεσή τους σχεδόν ανώδυνα, αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες.

Δίνουμε τις λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα και πολυχρωματικά τατουάζ με την συνδυαστική δράση διαφορετικών τύπων LASER.

Τα εξελιγμένα παλμικά Q-Switched LASER, βασισμένα στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δρουν στο στόχο αφήνοντας σχεδόν ανέπαφο και άθικτο το υπόλοιπο δέρμα. Η ενισχυμένη δέσμη του LASER απορροφάται επιλεκτικά από τα χρωματοφόρα σωματίδια του τατουάζ τα οποία θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια,, και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα μέσω της λεμφικής οδού(φαγοκυτταρώνονται από ειδικά αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τα λεγόμενα μακροφάγα). Για την εξάλειψη των διαφορετικών χρωμάτων απαιτείται η χρήση διαφορετικών μηκών κύματος δηλαδή διαφορετικών τύπων LASER. Η απειροελάχιστη διάρκεια της φωτεινής δέσμης δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην επιδερμίδα.

Έτσι, ουλές, αλλαγές στη χρώση του δέρματος ή ατροφία, είναι σπάνια φαινόμενα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, όπου παρατηρούνται συχνά.. Η διαδικασία είναι ή μπορεί να γίνει πολύ καλά ανεκτή, με τη χρήση εξελιγμένων τοπικών αναισθητικών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των τατουάζ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ( χρώμα, είδος χρωστικής, παλαιότητα, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, ανατομική περιοχή, “ποιότητα” δέρματος).

Συνήθως τα παλιά τατουάζ χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες (περίπου 6 συνεδρίες) σε σχέση με τα πρόσφατα, με μεσοδιαστήματα διάρκειας 20-30 ημερών Τα πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες.

Ο ιδανικός υποψήφιος για αφαίρεση τατουάζ και φροντίδα πριν τη θεραπεία

Ο ιδανικός υποψήφιος για αφαίρεση τατουάζ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Λευκή φυλή
  • Με ηλιοπροστασία
  • Μονοχρωματικό τατουάζ
  • Έχει το τατουάζ τουλάχιστον ένα χρόνο

Στην αρχική εξέταση πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης κλινική εκτίμηση του τατουάζ, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει οπτική εξέταση και ψηλάφιση για να επιβεβαιωθεί η πιθανή ύπαρξη σκλήρυνσης ή ουλών. Εάν υπάρχει κάποια ουλή, η οποία όχι σπάνια σχηματίζεται κατά τη δημιουργία του τατουάζ λόγω της αρχικής τοποθέτησης του χρώματος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με την εφαρμογή του Laser για την αφαίρεση του τατουάζ. Επιπροσθέτως, η παρουσία σκληρύνσεων μπορεί να υποδεικνύει μια πιθανή αλλεργική αντίδραση εντός του τατουάζ. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον χρήσης και κάποιας άλλης συσκευής Laser.

Όσον αφορά τα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά τατουάζ, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ως επί το πλείστον στα επαγγελματικά τατουάζ το χρώμα τοποθετείται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και μπορεί να περιέχει διάφορα συστατικά και πρόσθετα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ενώ τα ερασιτεχνικά τατουάζ μπορεί να αφαιρεθούν μετά από 4 -6 θεραπευτικές συνεδρίες, για ένα επαγγελματικό τατουάζ το πιθανότερο είναι να απαιτούνται 6 – 10 συνεδρίες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 20 συνεδρίες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν ότι κάποιες φορές ενδέχεται να εμφανιστεί ένα αχνό περίγραμμα στο σημείο του αρχικού τατουάζ, το οποίο υπάρχει περίπτωση να παραμείνει για λίγο καιρό παρά την επιτυχή αφαίρεση του τατουάζ. Μετά την ελεύθερη έκθεση στον ήλιο και την επαναμελάγχρωση το περίγραμμα εξαφανίζεται.

Η αφαίρεση των μικρότερων τατουάζ συνήθως γίνεται καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τατουάζ που καλύπτουν μεγαλύτερες επιφάνειες του σώματος ενδέχεται να απαιτείται η εφαρμογή τοπικού αναισθητικού πριν από την εφαρμογή του Laser για καλύτερη ανοχή. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιούνται προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια προς αποφυγή πρόκλησης βλάβης του αμφιβληστροειδούς. Σε περίπτωση αφαίρεσης διακοσμητικού τατουάζ γύρω από τα μάτια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά μεταλλικά προστατευτικά του οφθαλμού.

Ολική ή μερική αφαίρεση τατουάζ με Laser

Η ανάπτυξη των συσκευών Laser με ιδιαίτερα σύντομη διάρκεια παλμών έχει καταστήσει δυνατή την στόχευση ακόμη και των πολύ μικρών κόκκων της μελάνης του τατουάζ. Σήμερα τα Q-switched Laser αποτελούν τη θεραπεία που επιλέγεται για όλους τους τύπους τατουάζ. Αντιθέτως, η χρήση των συστημάτων Laser ευρύτερου παλμού (Pulsed Dye Laser, PDL), η χρήση των Laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, καθώς και η χρήση του έντονου παλμικού φωτός (Intense Pulsed Light, IPL) αντενδείκνυται για την αφαίρεση των τατουάζ, καθώς συσχετίζονται με την πρόκληση μεγαλύτερου αριθμού ανεπιθύμητων ενεργειών με μεγαλύτερη συχνότητα.

Η αφαίρεση διαφορετικών χρωμάτων που υπάρχουν στο ίδιο τατουάζ θα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί μέσω της χρήσης διαφορετικών συσκευών Laser ανάλογα με τα φάσματα απορρόφησης που παρουσιάστηκαν παραπάνω. Ωστόσο, στην κλινική πρακτική αυτό δεν είναι τόσο απλό και πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Πρώτον, κάποια μήκη κύματος, όπως το μοβ ή το μπλε χρώμα του φωτός του Laser, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα διείσδυσης αρκετά βαθιά εντός του χορίου ώστε να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα σωματίδια της χρωστικής ουσίας. Δεύτερον, η επιλογή του χρώματος της δέσμης του Laser είναι περιορισμένη στις διαθέσιμες συσκευές. Τρίτον, το χρώμα ενός τατουάζ μπορεί να δημιουργηθεί από συνδυασμό πολλών και διαφόρων συστατικών με διαφορετικά φάσματα απορρόφησης, με αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφορετικών χρωμοφόρων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης του χρώματος του τατουάζ. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες πρόσθετες χρωστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ανάκλαση ή σκέδαση (διάχυση) της δέσμης του Laser.

Επομένως όταν γίνεται εκτίμηση ενός τατουάζ προς αφαίρεση πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και την υφή και εμφάνιση του δέρματος.

Γιατί να επιλέξω την αφαίρεση τατουάζ με Q-switched Laser;

Η αφαίρεση των τατουάζ με τη χρήση των εξειδικευμένων Q-switched Laser λειτουργεί βάσει της αρχής της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης για την εξάλειψη των χρωμοφόρων σωματιδίων του τατουάζ μέσω της διάσπασής τους, αφήνοντας άθικτα το γύρω δέρμα και την παρακείμενη επιδερμίδα. Με πιο απλά λόγια το Laser δρα μέσω της εστίασης της ενέργειας του Laser ώστε να επιτευχθεί η διάσπαση της χρωστικής ουσίας και του χρώματος του τατουάζ αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση ουλών και παρενεργειών.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ