ΑΤΟΠΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

 

Το ατοπικό δέρμα χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα. Το δέρμα αδυνατεί να συγκρατήσει τα φυσιολογικά επίπεδα της υγρασίας του και δεν παράγει αρκετά λιπίδια, που το προστατεύουν απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις.

Η έλλειψη υγρασίας έχει ως αποτέλεσμα οι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων να αποδυναμώνονται και το δέρμα να αφυδατώνεται και να απολεπίζεται, προκαλώντας αίσθημα κνησμού. Ο κνησμός με τη σειρά του προκαλεί τοπική φλεγμονή, με εμφάνιση οιδήματος και ερυθρότητας. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη της φυσικής προστασίας ανοίγει τον δρόμο στην εισχώρηση αλλεργιογόνων παραγόντων, που εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντίδραση του δέρματος και προκαλούν έναν φαύλο κύκλο. Το ατοπικό δέρμα εμφανίζει προδιάθεση για βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις.

Παράγοντες προδιάθεσης

  • Κληρονομικότητα: Η ατοπία έχει κατά μεγάλο ποσοστό γενετική προδιάθεση. Έχει υπολογιστεί ότι πάνω από το 70% των παιδιών με ατοπική δερματιτίδα, έχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας (ατοπικό έκζεμα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εκζεματοειδή δερματίτιδα).
  • Αλλεργιογόνα περιβάλλοντος: Η πρωτεΐνη που διασφαλίζει τη συνοχή μεταξύ των δερματικών κυττάρων (η λεγόμενη «φιλαγκρίνη»), είναι ανεπαρκής και έτσι το δέρμα καθίσταται απροστάτευτο και ευάλωτο απέναντι στις αλλεργιογόνες ουσίες. Ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως η γύρη, η σκόνη αλλά και ορισμένα καλλυντικά περιποίησης που στο κανονικό δέρμα είναι ανεκτά, στα ατοπικό δέρμα εισχωρούν εύκολα και προκαλούν την αντίδρασή του.
  • Αλλεργιογόνα τρόφιμα: Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 35% των παιδιών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, στο 90% των περιπτώσεων οι αλλεργίες αυτές σχετίζονται με περιορισμένο αριθμό τροφίμων. Για τα βρέφη, ενοχοποιούνται το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και τα φασόλια σόγιας. Επομένως, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα αυτά, αν τα βρέφη τους έχουν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία. Για τα παιδιά, ύποπτα για αλλεργίες θεωρούνται το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι και τα ακτινίδια, ενώ για τους εφήβους τα φιστίκια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι και τα τρόφιμα που σχετίζονται με τη γύρη.

Η σημασία του μικροβιώματος

Το μικροβίωμα αποτελεί τη φυσική ασπίδα του δέρματος. Πρόκειται για ένα δίκτυο «καλών» βακτηρίων και μικροβίων που υπάρχει πάνω στο δέρμα και το προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Για να γίνει πιο κατανοητό, ο προστατευτικός ρόλος του είναι ανάλογος με αυτόν του μικροβιώματος του εντέρου (τη λεγόμενη «βακτηριακή χλωρίδα»).

Τα αβλαβή αυτά μικρόβια, που έχουν προστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αφυπνίζουν τις φυσικές άμυνες του δέρματος όταν δέχεται επίθεση από άλλους «κακούς» παθογόνους μικροοργανισμούς. Τους καταπολεμούν και δεν τους αφήνουν να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν φλεγμονές.

Στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας όμως, η ισορροπία του μικροβιώματος είναι διαταραγμένη, όπως έχει διαπιστωθεί σε ειδική χαρτογράφηση του δέρματος. Στις περιοχές όπου παρουσιάζονται φλεγμονή και κνησμός, το μικροβίωμα διαφέρει σε σχέση με άλλες υγιείς περιοχές δέρματος, ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο.

Η διαταραγμένη ισορροπία του μικροβιώματος έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος και κατά συνέπεια την εισχώρηση παθογόνων μικροοργανισμών και την πρόκληση φλεγμονών. Ένας από τους βασικούς στόχους λοιπόν της αγωγής για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι και η επαναφορά της ισορροπίας του μικροβιώματος, που αποτελεί τον φυσικό σύμμαχο του δέρματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ατοπική δερματίτιδα

Φωτοθεραπεία για ατοπική δερματίτιδα

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ