ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ

Tο συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι κοπέλες και αγόρια, αλλά και πολλοί ενήλικες, γυναίκες και άνδρες….

Ακμη Θεραπεια Χωρις Φαρμακα

H ακμή αποτελεί το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι κοπέλες και αγόρια, αλλά και πολλοί ενήλικες, γυναίκες και άνδρες.

Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων  καλλυντικών και αντηλιακών στο δέρμα με τάση  για ακμή, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, κατά την διάρκεια της ημέρας, προκαλούν ακμή λόγω υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και απόφραξης των πόρων.

Στους ενήλικες άνδρες η χρήση ακατάλληλων σαπουνιών, υγροσάπουνων, αντηλιακών στο δέρμα με έντονη τάση για την ακμή, μπορεί να συντηρεί υποτροπές βλαβών μέχρι και όλη την ενήλικη ζωή.

Η ακμή, αν και εκτός των ουλών, δεν προκαλεί επιπλοκές, ρίχνει κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση, αφού τα σημάδια της διαφαίνονται ακόμα και κάτω από τα προϊόντα μακιγιάζ.

Την ίδια στιγμή, άνδρες αλλά και γυναίκες, ιδίως της αναπαραγωγικής ηλικίας, δεν μπορούν ή δεν θέλουν  την λήψη δραστικών φαρμάκων από το στόμα.

Κάποια από τα φάρμακα αυτά έχουν τον κίνδυνο παρενεργειών όπως τερατογένεση, άλλα  προκαλούν έντονη ξηρότητα του δέρματος, των οφθαλμών, των χειλιών ή και τριχόπτωση.

Η λήψη των φαρμάκων αυτών είναι επίσης απαγορευτική για όσους υποφέρουν από υπερλιπιδαιμία ή παθήσεις του ήπατος. Επιπλέον προξενούν φωτοευαισθησία, γεγονός ενοχλητικό σε μία χώρα σαν την Ελλάδα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όλους τους μήνες.

Άλλοι άνδρες έχουν αναπτύξει αντίσταση απέναντι στα αντιβιοτικά. Άλλες γυναίκες δεν θέλουν να λάβουν αντισυλληπτικά, επειδή καπνίζουν, ή παρουσιάζουν διαταραχές πηκτικότητας.

Πλέον όμως, υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος: η δυνατότητα αντιμετώπισης της ήπιας αλλά και της βαρειάς ακμής (τόσο της βλατιδοφλυκταινώδους, όσο και της κυστικής μορφής της) με φυσικό τρόπο. Η δερματολογία έχει πια στη φαρέτρα της το όπλο της φωτοδυναμικής θεραπείας, το οποίο μπορεί να προσφέρει ασφαλή και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Με τη φυσική μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία μάλιστα έχει λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθαρό, ορατό και ασφαλές φως στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος.

Με τη βοήθεια ενός φωτοευαισθητοποιού παράγοντα  (ή στις πιο ήπιες και μέτριες μορφές της πάθησης, ακόμα και χωρίς αυτόν), μονοχρωματικό φως του μεσαίου ηλιακού φάσματος στοχεύει στο ένοχο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στη φλεγμονή. Πρόκειται για ορατό φως (400-760nm), το οποίο  είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό, σε αντίθεση με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA-UVB-UVC (190-400nm),  που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο. Επιπλέον, δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία (760-3000nm), που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.

Το φως αντιδρά με τις φωτοευαίσθητες ουσίες των βακτηριδίων της ακμής, οι οποίες παράγουν μονήρες οξυγόνο που έχει ισχυρή αντιβακτηριδιοκτόνα δράση για τα ίδια. Με τον τρόπο αυτόν, τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των αμυντικών κυττάρων του δέρματος και εξοντώνονται, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η φλεγμονή και να αποκαθίσταται η υγεία της επιδερμίδας.

Σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήσαμε με την ομάδα μου και παρουσιάσαμε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φωτοδυναμικής Θεραπείας, στη Μαδρίτη, παρατηρήσαμε ταχεία ύφεση της ακμής χωρίς παρενέργειες με τη χρήση φωτοδυναμικής. Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ακμή, γυναίκες και άνδρες 15 έως 44 ετών, που δεν μπορούσαν ή δεν επιθυμούσαν να λάβουν φάρμακα από το στόμα. Στους ασθενείς εφαρμόστηκε συνεργική χρήση μονοχρωματικού μπλε και κόκκινου φωτός σε συνδυασμό με τον φωτοευαισθητοποιό παράγοντα MAL.
Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της σοβαρότητας της ακμής ανεξαρτήτως της περιοχής εκδήλωσής της (πρόσωπο, πλάτη ή στέρνο). Η μέθοδος αποδείχτηκε απόλυτα ασφαλής, η εφαρμογή του φωτοευαίσθητου παράγοντα MAL ήταν πολύ καλά ανεκτή.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επισφραγίσουν το γεγονός ότι η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική της φαρμακευτικής αγωγής, ακόμα και σε χώρες με άφθονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

________________________________________________________________________________________

PDT_article

   Ο Dr Χριστόφορος Τζερμιάς και ο Dr Leonardo Marini παρουσιάζουν και συζητούν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής μέσω ενός πρωτοκόλλου Φωτοδυναμικής θεραπείας (SBRR-LED-PDT) που δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος, 2015) του διεθνούς κυκλοφορίας επιστημονικού περιοδικού PRIME.

            Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά εδώ

            Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα Ελληνικά εδώ

________________________________________________________________________________________

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ