ΑΚΑΡΕΑ DEMODEX – ΕΝΑΣ ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Off 1

Η ροδόχρους ακμή είναι μια σχετικά κοινή φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία επηρεάζει περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η εξέλιξή της περιλαμβάνει διάφορα κλινικά στάδια και παρουσιάζεται στο κεντρικό τμήμα του προσώπου, κατά κύριο λόγο στις παρειές, τη μύτη και το πηγούνι. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών και τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των γυναικών, ενώ στους άνδρες η ροδόχρους νόσος συνήθως είναι πιο βαριάς μορφής.

Παρά το γεγονός ότι οι παθογενετικοί μηχανισμοί της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστοί έχουν προταθεί διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τη διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης της αιτιοπαθογένειας της ροδόχρου ακμής με την παρουσία κάποιων μικροοργανισμών ή βακτηρίων, τα οποία υπάρχουν επάνω ή μέσα στο δέρμα.

Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι πιθανόν αναπτύσσονται τα ακάρεα Demodex και ειδικότερα το είδος Demodex folliculorum, μεταξύ των περίπου 100 διαφορετικών ειδών που υπάρχουν. Στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να φιλοξενούνται δύο είδη ακάρεων Demodex. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο αποικισμός του ανθρώπινου δέρματος από τα ακάρεα Demodex είναι υψηλός (20 – 80%) και αυξάνεται με την ηλικία, αγγίζοντας και το 100% σε ηλικιωμένους ανθρώπους, με την πυκνότητα των ακάρεων να αυξάνεται από την έκτη δεκαετία της ζωής και έπειτα έως ότου σταθεροποιηθεί.

Βάσει των αποτελεσμάτων πληθώρας ερευνητικών μελετών, τα συγκεκριμένα ακάρεα, τα οποία φιλοξενούν βακτήρια, μπορεί να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή, αφενός όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και αφετέρου λόγω ανισορροπίας του μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, η μόλυνση από το ακάρεο Demodex folliculorum συνήθως παραμένει ασυμπτωματική, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της μη διάγνωσης. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η πολυετής εμπειρία μου με πολλούς ασθενείς, εάν δεν πραγματοποιηθεί ειδική εξέταση για την ανίχνευση του ακάρεου δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ροδόχρους ακμή.

Αυτός είναι ο λόγος που στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality – πραγματοποιείται άμεση εξέταση για την ανίχνευση του Demodex folliculorum. Η εξέταση γίνεται στα ειδικά μικροβιολογικά εργαστήρια των ιατρείων και εντός δέκα λεπτών διαπιστώνεται εάν υπάρχει το ακάρεο ή όχι.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης συστήνεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με ειδικά ακαρεοκτόνα, όπως crotamiton και permethrin. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται συνδυαστικά και φωτοθεραπεία, η οποία έχει διπλή δράση στις επιπτώσεις του Demodex folliculorum. Πιο αναλυτικά, με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνεται η αντιφλεγμονώδης δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής, ενώ με το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) επιτυγχάνεται αντιβακτηριακή δράση, καθώς επιδρά έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν στο ακάρεο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής.

 

Αναφορές

Baldwin HE. Diagnosis and treatment of rosacea: state of the art. J Drugs Dermatol. 2012;11(6):725–730.

Del Rosso JQ. Advances in understanding and managing rosacea: Part 1. connecting the dots between pathophysiological mechanisms and common clinical features of rosacea with emphasis on vascular changes and facial erythema. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(3):16-25.

Elston, D. M. (2010). Demodex mites: facts and controversies. Clin Dermatol 28, 502–504.

Jarmuda S, O’Reilly N, Zaba R, et al. Potential role of Demodex mites and bacteria in the induction of rosacea. J Med Microbiol 2012;61:1504-1510.

Zhao YE, Wu LP, Peng Y, et al. Retrospective analysis of association between Demodex infestation and rosacea. Arch Dermatol2010;146(8):896-902.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ