ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια με τα εξελιγμένα συστήματα ERBIUM LASER ή με CO2 LASER τα οποία εξαφανίζουν τις βλάβες, χωρίς να επηρεάζουν τον παρακείμενο υγιή δερματικό ιστό και χωρίς να αφήνουν σημάδια.

Τι είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις;

Τις διακρίνουμε στις ακτινικές υπερκερατώσεις και στις σμηγματορροïκές υπερκερατώσεις. Οι πρώτες αποτελούν προκαρκινικές βλάβες του δέρματος και εμφανίζονται σε ηλιοεκτεθειμένο δέρμα και προϊούσης της ηλικίας, ενώ οι δεύτερες είναι εναποθέσεις σμήγματος και κερατινοκυττάρων, οι οποίες παρουσιάζονται ως ελαφρά εξέχουσες ή εξογκωμένες βλάβες της επιδερμίδας με τραχεία, μελανόχρωμη επιφάνεια. Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Φωτοδυναμική Θεραπεία για τις ακτινικές υπερκερατώσεις

Τοπική φωτοδυναμική θεραπεία με 5-αμινολεβουλεϊνικό οξύ (ALA-PDT) για ακτινικές υπερκερατώσεις, νόσο του Bowen, και επιφανειακά βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα

Η τοπική χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας έχει μέγιστη απόδοση στις μη υπερκερατωσικές ακτινικές κερατινώσεις στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, στη νόσο Bowen και στα επιφανειακά βασικοκυτταρικά καρκινώματα (έως 2 χιλιοστά πάχος). Πρόσθετες παρεμβάσεις ώστε να απομακρυνθούν οι κερατωτικές πλάκες των ακτινικών υπερκερατώσεων και τα οζίδια των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων επιτρέπουν τη χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας και στις περιπτώσεις αυτές. Η φωτοδυναμική θεραπεία δεν ενδείκνυται για ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα λόγω των υψηλών ποσοστών επανεμφάνισης και της μεταστατικής δυνατότητας που το χαρακτηρίζει.

 

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται για τις περιοχές των βλεφάρων, της μύτης, των χειλιών και των γεννητικών οργάνων όπου η απορρόφηση του φωτοευαισθητοποιητή από το περιβάλον δέρμα και το βλεννογόνο σε συνδυασμό με το οίδημα που μπορεί να προκύψει αυξάνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Προετοιμασία της περιοχής της βλάβης:

Αφαιρούμε προσεκτικά όποια επιφανειακή κρούστα υπάρχει, χωρίς να προκληθεί αιμορραγία είτε με α) γάζα εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό, είτε με β) ελαφριά απόξεση της βλάβης με την άκρη της λεπίδας ενός νυστεριού ή με γ) χρήση ενός αποξεστικού υλικού. Δεν αποξένουμε το περιβάλλον υγιές δέρμα. Η προετοιμασία αυτή δεν προϋποθέτει τοπική αναισθησία ή αποστείρωση αλλά φοράμε προστατευτικά γάντια. Για ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις προτείνεται ένα μαλακτικό όπως το σαλικυλικό οξύ (π.χ. 3-5% σαλικυλικό οξύ σε βαζελίνη) κάθε βράδυ για 1 έως και 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία. Εναλλακτικά, ένα υδροκολλοειδές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές ημέρες πριν τη θεραπεία.

Εφαρμόζουμε τον φωτοευαισθητοποιητή ώστε να καλύψουμε ολόκληρη την περιοχή της βλάβης καθώς και ένα ελάχιστο πλαίσιο 5 χιλιοστών γύρω από τη βλάβη με ένα λεπτό στρώμα 1-2 χιλιοστά. Ο φωτοευαισθητοποιητής μπορεί να ενοχλήσει (τσούξιμο/πόνος) αν το δέρμα είναι πληγωμένο.
Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό επίδεσμο για να περιορίσουμε τον φωτοευαισθητοποιητή στην περιοχή της βλάβης (π.χ. Tegaderm). Σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (π.χ. γύρω πό τα μάτια) ή περιοχές με έντονες καμπύλες (π.χ. περιοχές γύρω από τη μύτη), ενισχύουμε με επίδεσμο. Είναι σκόπιμο κατά τη διάρκεια της επώασης η περιοχή να μην εκτεθεί στο περιβάλλον φως αν και αυτό δεν είναι τελείως απαραίτητο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμινόχαρτο ή πολλαπλές επιστρώσεις επιδέσμου.
Αφήνουμε τον φωτοευαισθητοποιητή να απορροφηθεί τουλάχισον 3 ώρες για της ακτινικές κερατινώσεις και τη νόσο του Bowen ή 6 ώρες για τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα.

Εφαρμογή της θεραπείας

Όταν ο/η ασθενής επιστρέψει αφαιρούμε τους επιδέσμους και το υπόλοιπο του φωτοευαισθητοποιητή.
Προαιρετικά εφαρμόζουμε τοπική αναισθησία μετά την αφαίρεση του φωτοευαισθητοποιητή ή 60 λεπτά πριν τη συνεδρία με την φωτοδυναμική θεραπεία (δηλαδή 2 ή 5 ώρες πριν τη θεραπεία). Επίσης μπορεί να γίνει υποδόρια ένεση γύρω από τη βλάβη με τοπικό αναισθητικό.

Καλό είναι οι ασθενείς να φορούν τα προστατευτικά γυαλιά σε περίπτωση που η περιοχή της βλάβης βρίσκεται κοντά στα μάτια τους. Επίσης ο γιατρός και η νοσηλευτρια μπορούν να φορούν σκούρα γυαλιά ηλίου για να αποφύγουν τυχόν ενόχληση από το έντονο φως της θεραπείας. Το φως αυτό καθ΄ ευατό δεν είναι βλαβερό.
Ανάλογα με τη θέση της βλάβης ο/η ασθενής μπορεί να καθίσει ή να ξαπλώσει. Το πεδίο φωτισμού πρέπει να υπερβαίνει αυτό της βλάβης κατά τουλάχιστον 5 χιλιοστά.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ